Om mig
Jag heter Elisabeth och är född året 1962. Min man Jan-Olof och 3 av mina barn bor i villa i Holmsund. Mina tre äldsta barn har flyttat hemifrån. Det är Alexandra, född -84 och Sebastian, född -88 och Natascha, född -91. Hemma har jag Jonathan, född -93, Nicholas, född -96 och Theodor, född -99. Jag är sjukpensionär så jag finns hemma på heltid.
 
Djur har nästan alltid funnits med i mitt liv. Mitt allra första egna djur var en guldhamster som levde i 2 år och 9 mån, ovanligt länge. Den blev väldigt tam och mysig. På kvällarna framför teven fick den vara med och lös i vardagsrummet. Den brukade klättra upp på oss och det bästa den visste var att klättra upp bakom elementen och bli alldeles varm. Sen har det varit fiskar, marsvin, fåglar, kaniner, katter och hundar. Under några år hade jag kattuppfödning av perser och exotic. På senare år har jag haft en cockerspaniel när jag hade små barn.
 
Sen när mitt yngsta barn blev 6 år så kände jag att nu kan jag faktiskt ha de hundar som ligger mig närmast hjärtat, dvärghundar. Den första var Smulan som vi köpte 2005. En papillon men utan stamtavla. Det gjorde ingenting då tyckte jag, för jag skulle ändå inte vilja ställa ut. Vad man kan ändra sig! Smulan bröt ena bakbenet när hon var 10 veckor så det blev operation på Luleås djursjukhus. Det var en olycklig liten valp vi hade. Öronen bara hängde. Veterinären ville vi skulle ha henne i bur så att hon inte skulle skada benet mer innan det var läkt men det kunde jag bara inte göra. Inte en så liten valp. Så jag och min dotter Natascha hjälptes åt att passa henne dygnet runt. Det blev några jobbiga veckor innan det var så pass läkt att vi kunde låta Smulan röra sig fritt igen.

 Sen var det så roligt med en liten hund. När Smulan blev ett år tyckte jag att det kunde få bli en till liten hund här hemma. Japanese chin var en ras jag läst om sen jag var tonåring och tyckte var så fin, men sällan sett på riktigt. Jag fick kontakt med Annette med Guldkantens kennel strax utanför Östersund. I januari 2007 föddes en kull hos henne och där fick jag min Tuva. Vilken fantastisk liten hund! Och nu ville jag ställa ut och kanske t.o.m ta en kull efter henne. I oktober samma år fick Tuvas mamma Piggelin flytta till oss. Det var en stabil och lugn dam som gillade alla.

 Nu började jag fundera på ett eget kennelnamn. Och på en Pomeranian. Jag fick kontakt med Meri med Highland Rose's kennel i Vilhelmina. I september 2008 föddes en kull hos henne och där fanns min Tindra. En söt och rolig liten tjej som gillar bus. Strax före fick jag också mitt kennelnamn registrerat. Nu kommer det inte att bli en stor kennel utan det kommer att hållas på en låg nivå med valpar ibland.

 Min första kull kom 4 april 2009, min A-kull. Det blev tre stycken valpar, Japanese chin, två tikar och en hane. En hel del pyssel blev det, men roligt var det! Allt gick bra och hanen och ena tiken såldes. En tik behöll jag fast jag först sa att jag inte skulle behålla nån valp första gången. Men jag kunde inte låta bli så det blev lilla Alice som stannade kvar med oss. Tyvärr dog hon 4½ månad gammal och det blev en stor sorg för oss alla. Hon hade dilaterad kardiomyopati = hjärtsvikt.

 Min andra kull kom 26 oktober 2009, min B-kull. Det kom en ensam hane. Stor och pigg så min hjälp behövdes bara till ett minimum. Han är nu såld.

 I mars 2010 kom så min allra första Chihuahua. En långhårig black & tan-tik köpt av Suxes kennel i Gävle. Som jag längtat efter en chihuahua, ända sen tonåren. Jag har letat av och till men det har aldrig funkat förrän nu. Lilla Nova, namnet bestämde min yngste son, är en stor personlighet. När Nova och Tindra busar så är det bara att hålla i sig i spiselkransen! Mina hundar förgyller verkligen mina dagar!

 Tyvärr händer alltid tråkigheter när man har djur. Piggelin, vår äldsta japanese chin, avlivades i nov-10. På ett par dagar så blev hon förlamad i bakkroppen. Röntgen visade spondylos, förändringar i ryggraden, så det fanns inget att göra. Tapper in i det sista var hon och visade inte hur ont hon hade. Vi blev alla väldigt ledsna.

I juni -11 så hämtade jag ännu en chihuahua från Suxes kennel, en halvsyster till Nova. En dam på 2 år som vi kallar Lillan. Vilken personlighet! Älskar alla människor! Nova och Lillan älskar att busa med varann och jaga varann utomhus. Och då är Lillan blixtsnabb! Så nu har jag 5 hundar igen. Jag planerar att para Lillan i april 2012 och hoppas på valpar till sommaren.

Tindra har råkat ut för ett hemskt missöde. Hon blev attackerad av en amstaff och biten, som tur var bara i svansen. Jag var inte med och kunde därför inte skydda henne. Men för att vara biten av en amstaff så ska man vara glad att hon lever. Lite tryckskador, bett i svansen och halva svansen som dog av pga ingen blodtillförsel så en amputation blev nödvändig. Nu har tryckskadan läkt, svansen har nästan läkt, den stump som är kvar, och Tindra verkar ha kommit över traumat. Konvalescensen har blivit lång. Hon blev biten annandag jul 2011 och nu (mars -12) måste vi fortfarande ha henne för det mesta i bur då svansen måste skyddas både från henne (tratt) och dom andra hundarnas nyfikenhet och slickande. Men nu ser vi slutet. Svansen kan nog snart vara utan bandage och då är det inte långt kvar innan vi kan ha henne lös med dom andra. Men jag må säga att Tindra hela tiden uppfört sig bättre än väntat. Mycket bättre än hon behövt. Snäll hos veterinären, som pga rasen förväntade sig att hon skulle bitas och vara arg. Snäll i buren, den lilla stackaren! Och glad mest hela tiden. Ja, jag räknar inte med första veckan då hon hade ont. Så hon har imponerat! Jag är så tacksam att hon klarade sig så pass bra! Inget livshotande utan det tar "bara" tid. Då det hände var det jourtid, annandagjul kvällstid, så det blev till att köra till veterinärstationen i Vännäs. Nu har vi som tur är bara ca 5 mil dit. Behandlingen har utförts i sin helhet där och jag har bara gott att säga om all personal där. Trevliga och proffsiga!

Mars 2012: Jag har bestämt att min uppfödning av Japanese Chin för tillfället läggs på is! Tuva är 5 år gammal och får nu bli "pensionär". Nu blir det bara Chihuahua, åtminstone ett par år framåt. Det blir säkert en "jappe" igen. Det är beroendeframkallande sötnosar det! Men inte än.

Lillan har fått valpar! Den 31 juli 2012 kom 4 valpar, 2 hanar först och sen 2 tikar. Det var en lång förlossning men allt gick bra. Lillan parades med Flitwick's Hot Burning Temptation, en mycket tjusig herre! Tikarna behåller jag. En här hemma och en på foder. Hanarna är till salu.

Tindras svans läkte och till slut kom även pälsen tillbaka. Nu tänker man inte på att svansen bara är halv. Så allt blev bra till slut som tur var!


Januari 2014: Lillans valpar är nu vuxna. En hane såldes till Östersund. Den andra hanen blev kvar hemma och han är också kastrerad. En tik var på foder men då hon nu är liten, 1,8 kg, och tunn i kroppen så vill jag inte ta valpar efter henne så fodervärden är nu hennes ägare. Den andra tiken har jag kvar och planerna är att ta valpar efter henne om allt går bra. 
Nova fick valpar i december och nu är dom för söta! 2 tikar och 2 hanar blev det. Det är Novas kull men förlossningen gick på räls som om hon aldrig gjort annat. Ändå kom dom tre första med baken först. Förlossningen var överstökad på 1½ timme och Nova var lugn hela tiden. Hon är en så bra mamma till sina små. Sen vill förstås Tuva hjälpa till. Hon är en superbra extramamma till alla valpar. Alla valparna är till salu, jag har inte tänkt behålla nån. Pappa till valparna bor i Vännäs och det är också hans första kull. 

Tuva har tyvärr fått diskbråck vilket kan gå över till spondylos som tog hennes mammas (Piggelin) liv. Det blev först två veckors burvila. Och cortison. Nu har det gått drygt en månad och vi är fortfarande försiktiga med henne. Vi låter inte henne gå i trappor och promenaderna har vi inte börjat med än. Det ska börjas försiktigt. Hon verkar gladare och piggare så vi tror inte hon har ont längre. Hon tycker om att pyssla med valparna vi har nu. Tuva är 7 år nu och det här får vi vara försiktiga med resten av hennes liv som jag hoppas ska vara flera år till!   
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS